<<
>>

Zariadenie sociálnych služieb Rosa je zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré poskytuje všestrannú starostlivosť prijímateľom sociálnych služieb na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia a nepriaznivého zdravotného stavu.

Rehabilitačné stredisko poskytuje sociálnu rehabilitáciu a sociálne poradenstvo osobám s mentálnym postihnutím v kombinácii s telesným postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania. Služby sa poskytujú ambulantnou formou.

Domov sociálnych služieb poskytuje sociálne služby osobám s mentálnym postihnutím v kombinácii s telesným postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania. Služby sa poskytujú ambulantnou alebo pobytovou formou.

Špecializované zariadenie poskytuje sociálne služby deťom s diagnózou pervazívna vývojová porucha. Služby sa poskytujú ambulantnou formou.

 

Aktivity | Novinky

udialo sa u nás | 26.9.2022
Divadelné predstavenie „Kráska a zviera“ na našom pódiu

Vo štvrtok 08.09.2022 nás navštívili herci s Downovým syndrómom z Občianskeho združenia ARTEST, ktoré sídli v Košiciach.

Na naše pódium vo veľkej jedálni zavítali s predstavením o zlých vlastnostiach ľudí. Mladí herci bravúrne zvládli dialógy, tak apelujúce na ľudskú chamtivosť, márnomyseľnosť, sebectvo a závisť. Umelecký zážitok dotvorili aj, síce skromné, ale o to výpovednejšie, kostýmové doplnky, šperky. A ich farebnosť – v protiklade čiernej, bielej a zlatej. Každý z nás sa zamyslel nad pomenovanými negatívnymi vlastnosťami ľudí.

Aby sme sa trošku rozveselili hereckí hostia nám zahrali aj spevohru „Kráska a zviera“. Klasický námet o potrebe rešpektovania ľudských kvalít aj napriek veľmi škaredému výzoru nám ukázal ako sa môžeme stále učiť zbavovať sa predsudkov, ktoré sa nás ľudí so zdravotným obmedzením bytostne dotýkajú. Hovorený text hercov doplnený pekným spevom, ktorý uvádzal dej príbehu, nás veľmi potešil a pohladil naše umelecké vnútro.

Mladí herci so zdravotným handikepom nám ukázali, že ak sa niečomu so zápalom venujeme, môže to napĺňať nielen nás, ale môžeme potešiť aj naše okolie. Odohrané predstavenia, ktoré sme sledovali so zatajeným dychom, sa nám veľmi páčili a radi mladých hercov privítame aj v budúcnosti.

Hercom prajeme veľa ďalších umeleckých úspechov a Občianskemu združeniu ARTEST množstvo trpezlivosti a námetov na tvorivú činnosť.

Divadelné predstavenia sme mohli zhliadnuť aj vďaka Nadácii Pomoc druhému z Hlohovca.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 5.10.2022
Ocenenie v sociálnej oblasti

Bratislavský samosprávny kraj aj tento  rok udelil ocenenia v sociálnej oblasti tým, ktorí prispeli k zvýšeniu kvality sociálnych služieb v zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK a zvýšeniu kvality života prijímateľov sociálnej služby. Predseda BSK Juraj Droba vyzdvihol obetavosť, profesionalitu a predovšetkým ľudský prístup ocenených. Z nášho zariadenia  prevzali ocenenie  Magdaléna Dulanská a Marta Eliášová za  dlhoročnú a svedomitú prácu, za každodenné pracovné nasadenie a ochotu pomáhať.    V kategórii  dobrovoľníctvo v sociálnych službách si ocenenie prevzala  Ing. Anna  Šalgovičová  z OZ Nádej na život, s ktorým spolupracujeme v oblasti kultúrneho a spoločenského života.

 Ďakujeme. 

 
>>> viac

udialo sa u nás | 11.7.2022
kino

V rámci voľnočasových aktivít sme  s klientmi RS ROSA  navštívili filmové  predstavenie  "Hafťan a traja mušketieri".

Vtipnou formou a cez animovane zvieracie postavičky bol zdokumentovaný známy dobrodružný príbeh o statočnom a odvážnom Haftanovi a jeho troch priateľov v boji proti nepriateľom.

Odvaha, čest, úprimnosť to sú hodnoty ktoré zdobia hrdinov.

Klienti si tiež precvičili samostatnosť pri nakúpe cestovných lístkov na MHD, či lístkov na filmové predstavenie.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 15.7.2022
Športové dopoludnie s kamarátmi z Odborného učilišťa

Aj tento rok sa nám podarilo zorganizovať už naše tradičné športové dopoludnie s našimi kamarátmi z Odborného učilišťa, v rámci ktorého si vzájomne meriame sily vo florbale a futbale.

Počasie nám prialo a tak si na tribúny našlo cestu aj veľa fanúšikov z oboch táborov, ktorí hlasno povzbudzovali tých svojich a hnali ich k čo najlepšiemu výkonu.

Oba tímy (ROSA a OU) obhájili svoje trofeje z minulého roku a potvrdili svoju dominanciu v jednotlivých športoch, čo znamená že my sme vyhrali vo florbale a naši kamoši z učilišťa boli šikovnejší vo futbale.

To čo je ale hlavné, všetci sme sa dobre zabavili a tešíme sa už o rok na ďalší ročník.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 12.7.2022
Kúzelník

Posledné pred prázdninové chvíle nám prišiel k nám do ROSI spestriť a spríjemniť kúzelník. Počasie nám prialo a tak sme si ho mohli pozrieť pri príjemnom vyhrievaní sa na slniečku v našom areály.

Vystúpenie bolo veľmi krásne, ohuroval nás veľkým množstvom kúziel ale hlavne nám všetkým vykúzlil na tvárach úsmev a dobrú náladu.

Ďakujeme.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 11.7.2022
Opekačka – rozlúčka pred letnými dovolenkami

Naši prijímatelia majú veľmi radi opekačky. Aj my sme uskutočnili 30.06.2022 našu poslednú opekačku pred letnými dovolenkami a prázdninami.

         Pripravili sme si špekáčky, ktoré sme narezali, aby sa lepšie prepiekli. A tiež sme si pripravili zeleninový šalát so syrom. Pripravili sme si plastové taniere a poháre a všetko sme si preniesli k Arte - domčeku, kde sa už konala samotná opekačka.

         Na tanieriky sme si naložili vypečené špekáčky, šalát a zajedali sme ich chlebíkom. Samozrejme nezabudli sme ani na letné osvieženie vo forme kofoly.

         Pri veselej hudbe - starých známych šlágrov sme si príjemne posedeli. Slniečko už začalo piecť a tak nastal čas na návrat na oddelenie. Pozbierali sme riady a upratali sme po sebe. Bola to príjemná, veselá rozlúčka pred letom, na ktoré sa všetci veľmi tešíme. Tiež sa tešíme na prvú opekačku po lete, keď nám to počasie dovolí.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 11.7.2022
Ozdravno-relaxačný pobyt v Taliansku

Aj v tomto roku sa uskutočnil ozdravno-relaxačný pobyt našich prijímateľov, spolu s rodičmi a rodinnými príslušníkmi a tiež našich zamestnancov, pri Jadranskom mori v Taliansku, v letovisku Bellaria Igea Marina v blízkosti talianskeho mesta Rimini.

         Pobyt začal 17.06. a končil 26.06.2022 návratom na Slovensko. Na miesto oddychu sa účastníci odviezli autobusom. Cesta prebehla príjemne a rýchlo. Po príjazde do Bellarie Igey Mariny sa mohli hneď ubytovať, tento rok, v hoteli California. Naši známi hoteliéri Clara a Temi dovolenkárov srdečne, opäť po roku, privítali. Pobyt začínal večerou.

Každá izba mala na pláži k dispozícii slnečník a ležadlá podľa počtu ubytovaných. Takže po malom oddychu a osviežení hneď na pláž okúsiť aké je more. Okrem slnenia a plávania v mori dovolenkári mohli zúčastniť rôznych výletov. Napríklad do mestského štátu San Marino alebo na zhliadnutie Italie v miniatúrach.

V letovisku mohli tiež vidieť remeselné trhy, kde sa prezentovali miestni remeselníci. Večerné vychádzky na promenáde s ochutnávaním talianskej zmrzliny striedali vychádzky po pobreží. Každý si vychutnával svoj ozdravno-relaxačný pobyt podľa svojej chuti. Po nazbieraní nových síl a pekného opálenia sa znova tešíme na ďalší možný pobyt pri mori.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 11.7.2022
Naše priateľstvo s gymnazistami z Gymnázia Matky Alexie pokračuje

Už viac rokov sa navzájom navštevujeme so študentmi z Gymnázia Matky Alexie. Tentoraz k nám dňa 07.06.2022 (utorok) prišli študenti Kvarty.

         Pripravili nám Športové predpoludnie v našom areáli. Rôzne športové disciplíny po ktorých splnení dostal každý sladkú odmenu. Keď sme si zasúťažili ešte sme si spolu hádzali loptu alebo sme sa rozprávali.

         Našich kamarátov sme pozvali do našich nových priestorov na IV. poschodí. Úplne spontánne sme sa skamarátili a spoločne si zaspievali, zahrali sme si stolný hokej, stolný futbal. A porozprávali sa v našej obývačke. Pre našich kamarátov sme upiekli perník a podávali sme limonádu.

         Keď prišiel čas odchodu, našim kamarátom z Gymnázia Matky Alexie sa odísť vôbec nechcelo, dobre sa s nami cítili. Každý od nás dostal krásne medovníkové srdiečko. Dohodli sme si ďalšie stretnutia na ktoré sa všetci veľmi tešíme.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 11.7.2022
Navštívili sme Galériu Mesta Bratislavy v Pálffyho paláci

Dňa 31.05.2022 (utorok) sme navštívili Galériu Mesta Bratislavy a jej expozície v Pálffyho paláci.

V galérii sme si mohli prezrieť stále expozície „Poldruha storočia – Maliarstvo a sochárstvo 1800 – 1950“. Tiež „Gotickú tabuľovú maľbu a plastiku“.

Najviac nás však upútala výstava „Fenomény. Slovenské výtvarné umenie druhej polovice 20. storočia. V jednej expozícii sme mali prejsť zrkadlovým tunelom obloženým knihami. Bol to veľmi zaujímavý zážitok, ktorý nám pohltil všetky zmysly.

Po prehliadke galérie sme sa zastavili ešte na zmrzlinu na Hviezdoslavovom námestí. Príjemná prechádzka v slnečných uliciach sa nám veľmi páčila..

 
>>> viac

udialo sa u nás | 20.1.2023
Výlet Znojmo - Brno

Dňa 09.06.2022 (štvrtok) sme pripravili výlet na južnú Moravu, kde sme navštívili mestá Znojmo a Brno. Počasie pred odchodom nám síce neprialo, ale postupne, ako sme sa na Moravu približovali, sa začínala obloha vyjasňovať a dážď ustupoval.

Náš výlet sme začali v historickom meste Znojmo. Tu sme mali naplánovanú prehliadku mesta turistickým vláčikom. Nastúpili sme na hlavnom kruhovom objazde mesta Znojmo a viezli sme sa starobylým námestím s tržnicou, historickými uličkami až ku Louckému kláštoru, kde sme mali prestávku. Je to impozantná budova, bohužiaľ čas sa na nej negatívne podpísal. No i tak sú tu sprevádzkované obchodíky – vinotéky a predajne so suvenírmi. Mohli sme si tu kúpiť magnetky. Vláčik nás potom previezol pod viaduktom a hore kopcom opäť do historického centra a ku kruhovému objazdu, kde sme vystúpili. Prešli sme cez cestu a v blízkej reštaurácii sme sa naobedovali.

Po kávičke sme si ešte v obchodíku kúpili suveníry a vydali sme sa na cestu do Brna. Priamo v centre mesta – Brno – stred sa nachádzal ďalší cieľ nášho výletu – protiletecký a protiatómový kryt Bunker 10 – Z. Kryt bol prísne tajný a počas 2. svetovej vojny slúžil ako úkryt pre vedenie mesta, aby odtiaľ organizovalo evakuáciu občanov. Môže sa v ňom ukrývať až 500 osôb počas troch dní. Počas predchádzajúceho zriadenia mal rôzne využitie. V súčasnosti je sprístupnený verejnosti. Je v ňom zriadená aj kaviareň a konajú sa tu rôzne koncerty. Po prehliadke sme sa vydali na spiatočnú cestu do Bratislavy.

Výlet bol realizovaný z dotácie poskytnutej mestskou časťou Bratislava-Karlova Ves,  za čo im ešte raz veľmi pekne ďakujeme. Videli sme niečo nové a veľmi zaujímavé a tiež sme videli krásnu moravskú krajinu, ktorá nám je stále veľmi blízka.

 
>>> viac