<<
>>

Zariadenie sociálnych služieb Rosa je zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré poskytuje všestrannú starostlivosť prijímateľom sociálnych služieb na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia a nepriaznivého zdravotného stavu.

Rehabilitačné stredisko poskytuje sociálnu rehabilitáciu a sociálne poradenstvo osobám s mentálnym postihnutím v kombinácii s telesným postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania. Služby sa poskytujú ambulantnou formou.

Domov sociálnych služieb poskytuje sociálne služby osobám s mentálnym postihnutím v kombinácii s telesným postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania. Služby sa poskytujú ambulantnou alebo pobytovou formou.

Špecializované zariadenie poskytuje sociálne služby deťom s diagnózou pervazívna vývojová porucha. Služby sa poskytujú ambulantnou formou.

 

Aktivity | Novinky

udialo sa u nás | 12.6.2019
výlet

Vďaka finančnej podpore v podobe dotácie od Mestskej časti Bratoslava Karlova Ves sme mohli pre klientov DSS a RS Rosa zorganizovať celodenný výlet. Konal sa 29.5.2019 a naše cesty viedli do obce Valaská Belá v okrese Prievidza. Navštívili sme sklársky skanzem Sklený sen. Sklár - Peter Dolinaj nám predviedol jedno z tradičných remesiel - výrobu sklenárskych výrobkov pomocou tvarovania a fúkania skla. Videli sme originálnu sklársku pec rozpálenú na 1200°C. Pri takejto teplote bolo sklo tekuté a tieklo ako med. A v šikovných majstrových rukách sa takéto sklo priamo pred našimi očami menilo na krásne výrobky: srdiečko, kvet, cukrík či rybu.  džbánik....krásne sklenené drobnosti sme pre blízkych nakúpili v malej predajni...na záver sme urobili foto s pánom Peťom.....

Druhou zastávkou nášho výletu bola malebná dedinka Čičmany v okrese Žilina, ktorá je známa svojou zachovalou ľudovou architektúrou. Obdivovali sme zrubové domčeky ozdobené čičmianskymi vzormi inšpirovanými výšivkou.

Napriek nepriazni počasia nás na ceste späť do Bratislavy hriali neskutočné zážitky z týchto doteraz neznámych miest.

Slovensko je tak krásne a my sa tešíme na ďaľšie objavovanie....

 
>>> viac

udialo sa u nás | 12.6.2019
Naša vernisáž

"Je dobré mať kamaráta"...motto našej súťaže, ktorá prebiehala počas mesiaca mája...

Všetci naši malí, aj veľkí výtvarníci sa 6.6. 2019 stretli na vernisáži výtvarných prác.....aby si tí najlepší prevzali diplom a drobné darčeky za stvárnenie svojich kamarátov  a kamarátok, ale aj svojich zvieracích kamarátov....

 

Víťazka najmladšej kategórie Katka S. napísala:

Je dobré mať kamarátov pretože sa mám s kým hrať, pretože mám komu pomáhať, pretože sa mám s kým rozprávať!!!!!!!

Tešíme sa na ďalšiu zaujímavú tému!!!!

 
>>> viac

udialo sa u nás | 12.6.2019
Športové predpoludnie s gymnazistami

Tento rok sme sa dňa 07.06.2019 znova stretli so študentmi z Gymnázia Matky Alexie v Bratislave. V trochu zamračený deň k nám prišli už tretiaci z III. B s pani triednou profesorkou Mgr. Ľubicou Szedlákovou – Gažovičovou.

Pripravili si pre nás športové disciplíny, ktoré sme mali absolvovať. Na šiestich stanovištiach sme mali striekať vodu striekačkou do pohárov nalepených na dverách, prejsť dráhu s loptičkou na tenisovej rakete, sprevádzať priateľa so zaviazanými očami, hodiť loptu a preskočiť švihadlo, pozbierať kužele a zaspievať si v sprievode gitary. Poslednou disciplínou bola výroba obrázkov, ktoré boli nalepené na spoločný plagát, ktorý zdôrazňuje naše priateľstvo – medzi gymnazistami a klientami ROSY.

Keď už každé družstvo absolvovalo všetky disciplíny, stretli sme sa vo veľkej dielni, kde Gorazd – gymnazista pokračoval v hraní na gitare. Všetci sme sa nadšene pridali. Pre gymnazistov sme pripravili malé občerstvenie a ako darček sme im odovzdali medovníkových smajlíkov.

Naše príjemne strávené predpoludnie sa nám veľmi vydarilo. Zasúťažili sme si, posedeli pri hudbe a pesničkách a porozprávali sme sa o novinkách. Tešíme sa na ďalšie stretnutie s našimi kamarátmi z Gymnázia Matky Alexie v Bratislave.JČ

 
>>> viac

udialo sa u nás | 12.6.2019
beseda o filme s Dušanom Kaprálikom

Dňa 6. Júna 2019 sme mali vzácnu návštevu – zavítal k nám herec pán Dušan Kaprálik. Prišiel nám urobiť besedu o filme, divadle a dabingu. Jeho rozprávanie bolo veľmi pútavé, poučné a zábavné. Dozvedeli sme sa veľa nového,  čo sa skrýva za prípravou nového filmu, divadla alebo dabingu, že okrem komických situácií, s ktorými sa s nami podelil, je to aj kus driny rovnocennej s ťažkou fyzickou námahou.

 V druhej časti besedy nám majstrovsky prečítal humorné príbehy z knihy svojho priateľa Júliusa Satinského Rozprávky uja Klobásu.

Sme mu vďační, že už po tretí raz zavítal medzi nás a venoval nám svoj čas. My sme mu na pamiatku podarovali naše ručné práce – paličkovaný obraz anjela a slimáčika z hliny. Tešíme sa na ďalšie stretnutie s ním, možno o rok.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 21.5.2019
EKO ZÁŽITKOVÉ STRETNUTIE SO ZVIERATKAMI

           Dňa 16.5.2019 prišla medzi nás milovníčka a chovateľka zvieratiek p. Chodilová.

            Niektoré doniesla medzi nás – korytnačku, myšky, jašteričky, slepúcha, užovku červenkastú, morča, zajaca, ktoré chová  na EKO FARME.

Povedala nám o ich spôsobe života v prírode, o potravinovom reťazci, o vzájomnom spolužití, o úcte k PRÍRODE.

             Uvedomili sme si , že zvieratko, ktoré nepôsobí na prvý pohľad príjemne, je úžasným  prirodzeným pomocníkom v prírode a  udržuje v nej rovnováhu .        

            Konkrétne tieto zvieratká sú zvyknuté na ľudí, takže sme sa vzájomne spoznávali dotykom, pohľadom, pozorovaním, otázkami.

Zistili sme, že nie všetko je také, aké sa na prvý pohľad zdá.

           Na záver p. Chodilová nás pozvala aj k nim na EKO FARMU a ponúkla nám možnosť starať sa konkrétne u nich o ZVIERATKÁ.                   Ď A K U J E M E !                                                                                    

 
>>> viac

udialo sa u nás | 21.5.2019
Deň Zeme

Keďže „bláznivé aprílové, aj májové “ počasie sa tento rok premenilo na chladné a daždivé, 14.5.2019 sme sa  stretli v jedálni, aby sme si pripomenuli  Deň Zeme rôznymi zaujímavými aktivitami...

Toto popoludnie sa klienti  zabavili zábavnými, aj didaktickými  hrami a úlohami  vyrobenými z odpadového materiálu.... ochutnali  zdravé nátierky z plodov zeme, bio- tvarohový koláčik, pagáčiky... vyrobili  si obrázky z plastových vrchnáčikov,  vtáčiky z papiera, zabavili  sa vlastnoručne vyrobeným puzzle , pexesom,  vyskúšali si separovanie odpadu do vhodných kontajnerov,  zarybárčili si ...na emblém Dňa Zeme si mohli vlastnoručne vyrobiť svoju značku...emblém bude skrášľovať interiér zariadenia...

Počas celého popoludnia nás sprevádzala  príjemná relaxačná hudba....klienti si z akcie odniesli veľa dojmov a vedomostí...

 

 
>>> viac

udialo sa u nás | 21.5.2019
Janka Kucharíková je víťazkou výtvarnej súťaže vyhlásenej Slovenskou filharmóniou pod názvom „Namaľuj obrázok na bulletin“

Viacerí naši prijímatelia sa zapojili do výtvarnej súťaže vyhlásenej Slovenskou filharmóniou pod názvom „Šeherezáda a humor v hudbe – Namaľuj obrázok na bulletin“.

            Odmenou za víťazné výtvarné dielo malo byť jeho uverejnenie v bulletine Hudobnej akadémie v rámci 70. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie 2018/2019, ktorá sa týkala príbehu Šeherezády.

 

Dňa 10.05.2019 sme sa zúčastnili na poslednom koncerte z cyklu Hudobná akadémia v rámci 70. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie. Hudobná akadémia zaradila ako svoj posledný koncert slávnu symfonickú suitu „Šeherezáda“ op. 35, z roku 1888, ktorú skomponoval ruský hudobný skladateľ Nikolaj Rimskij-Korsakov.

V úvode koncertu moderátor Martin Vanek vyhlásil víťazku výtvarnej súťaže vyhlásenej Slovenskou filharmóniou pod názvom „Šeherezáda a humor v hudbe – Namaľuj obrázok na bulletin“. Stala sa ňou naša prijímateľka Janka Kucharíková. Ako odmenu získala krásnu knižnú publikáciu s názvom „Prefíkané bájky“. Jej kresba bola uverejnená v bulletine Hudobnej akadémie v rámci 70. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie 2018/2019, ktorá sa týkala príbehu Šeherezády v symfonickej suite „Šeherezáda“ op. 35, z roku 1888, ktorú skomponoval ruský hudobný skladateľ Nikolaj Rimskij-Korsakov.

 

Janke Kucharíkovej srdečne blahoželáme a prajeme jej veľa tvorivej fantázie pri ďalších výtvarných dielach.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 21.5.2019
V Slovenskej filharmónii zneli tóny „Šeherezády“

            Dňa 10.05.2019 sme sa zúčastnili na poslednom koncerte z cyklu Hudobná akadémia v rámci 70. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie. Aj tentoraz nám náš úžasný kultúrny zážitok sprostredkovala naša kultúrna patrónka pani Anna ŠalgovičováObčianske združenie Nádej na život.

Hudobná akadémia zaradila ako svoj posledný koncert slávnu symfonickú suitu „Šeherezáda“ op. 35, z roku 1888, ktorú skomponoval ruský hudobný skladateľ Nikolaj Rimskij-Korsakov. Hudobné dielo nám sprostredkovala Slovenská filharmónia pod vedením dirigenta Kaspara Zehndera a sólo na husliach predniesol Jarolím Emmanuel Ružička. Okrem nezabudnuteľného hudobného zážitku sme mali aj zrakový. Orientálny príbeh z rozprávok Tisíc a jednej noci o Aladinovi pred našimi očami ožil v podobe fantastických bábok v ľudskej veľkosti, ktorý nám predviedol Bábkoherecký súbor Teátro Neline pod vedením Petronely Dušovej, ktorá je jeho umeleckou vedúcou.

Zaujímavosťou v živote Nikolaja Rimského-Korsakova je, že v duchu rodinnej tradície najskôr študoval na Námorníckej akadémii a jeho predsavzatím bolo venovať sa vojenskej kariére. No jeho záujem o hudbu bol veľký. Na dlhých plavbách na lodi mal možnosť sa jej venovať. A na jednej takejto plavbe vznikla symfonická suita Šeherezáda, ktorej motívom bol príbeh o krutom sultánovi Šahriarovi, ktorý hneď po prvej noci dáva usmrtiť každú novú manželku, aby tak predišiel jej možnej nevere. A o krásnej a múdrej Šeherezáde, ktorá tomuto osudu unikne vďaka svojmu rozprávačskému talentu.

Zvukovo a bábkovo zobrazený príbeh o Aladinovi bol pre nás nezabudnuteľným zážitkom. Páčila sa nám prekrásna hudba, ktorá nás vtiahla do deja odohrávajúceho sa príbehu stvárneného bábkami. Aj tento posledný koncert z cyklu Hudobná akadémia v rámci 70. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie nás utvrdil v tom, že hudba je krásna a dá sa aj náročnejším skladbám porozumieť a vychutnať si ich. Za účasť na koncertoch z cyklu Hudobná akadémia v rámci 70. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie 2018/2019 obdržal každý z nás Diplom za absolvovanie.

Za možnosť zúčastniť sa Hudobnej akadémie v rámci 70. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie 2018/2019 ďakujeme našej kultúrnej patrónke pani Anne Šalgovičovej a Občianskemu združeniu Nádej na život. JČ

 
>>> viac

udialo sa u nás | 21.5.2019
Prvý a ôsmy máj v DSS

Dní voľna sme strávili v domove sociálnych služieb. Učiť sme sa neučili, strávili sme príjemné dni vychádzkami.

 Sviatok práce (1. máj ) bolo krásne počasie a my sme to využili a poznávali okolie Patrónky konkrétne sme navštívili bratislavskú Kalváriu, ktorá predstavuje pozostatky z pôvodnej krížovej cesty z roku 1694. Prešli sme sa aj okolo katolíckeho kostola Panny Márie Snežnej. Občerstvili sme sa cestou  naspäť v pohostinstve Funus, kde nás na kofolu pozvala pani Hipíková. Po návrate do DSS sme sa naobedovali a popoludní sme relaxovali spánkom, hrou na play station a maľovaním obrázkov.

Deň víťazstva nad fašizmom ( 8 máj) sme si spravili výlet do Viedne, mali sme pekné počasie svietilo slnko a trochu pofukoval vetrík. Naše „dobrodružstvo“ začalo cestou na hlavnú stanicu  v ranných hodinách. Vlakom sme sa presunuli do Viedne, poprechádzali v parku Schlosbelveder,kde sme sa stretli aj so slovenskými turistkami, skonzumovali obedové balíčky  pokochali sa aj kvetinovou výzdobou, kultúrnymi pamiatkami. Cestou na stanicu sme sa občerstvili v cukrárni, dali sme si zmrzlinu, kávičku so zákuskom, oddýchli si. Po krásne strávenom dni sme sa vlakom vrátili naspäť do Bratislavy.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 21.5.2019
Burza šatstva

2.5.2019 sa konala v našom zariadení už tradičná burza šatstva. Tak ako po minulé roky, aj tento rok zamestnanci Poštovej banky a.s. prostredníctvom Nadácie Poštovej banky uskutočnili zbierku šatstva. Naši klienti sa tak vďaka ochote a štedrosti zamestnancov Poštovej banky môžu tešiť z nových, veľmi pekných, kúskov oblečenia.

Aj touto cestou sa chceme spomínaným zamestnancom veľmi pekne poďakovať.

 
>>> viac