<<
>>

Zariadenie sociálnych služieb Rosa je zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré poskytuje všestrannú starostlivosť prijímateľom sociálnych služieb na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia a nepriaznivého zdravotného stavu.

Rehabilitačné stredisko poskytuje sociálnu rehabilitáciu a sociálne poradenstvo osobám s mentálnym postihnutím v kombinácii s telesným postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania. Služby sa poskytujú ambulantnou formou.

Domov sociálnych služieb poskytuje sociálne služby osobám s mentálnym postihnutím v kombinácii s telesným postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania. Služby sa poskytujú ambulantnou alebo pobytovou formou.

Špecializované zariadenie poskytuje sociálne služby deťom s diagnózou pervazívna vývojová porucha. Služby sa poskytujú ambulantnou formou.

 

Aktivity | Novinky

udialo sa u nás | 12.10.2021
Jesenné stretnutie s gymnazistami z Gymnázia Matky Alexie

V jesenné predpoludnie 07.10.2021 sa nám po dlhšom čase podarilo stretnúť s našimi kamarátmi z Gymnázia Matky Alexie.

Naši kamaráti sú už oktaváni, takže v tomto školskom roku budú maturovať. Stretli sme sa s nimi v peknom prostredí Medickej záhrady. Počasie bolo síce zamračené, ale stretnutie bolo o to príjemnejšie.

Po pozdravoch sme si odovzdali darčeky. My sme mali pre nich pripravené sladkosti a upečené muffiny. Tiež sme im nakreslili malé pestrofarebné obrázky. Gymnazisti nám priniesli sladkosti, ktorým sme sa veľmi potešili. Porozprávali sme si čo všetko sme zažili v čase, keď sme sa nemohli stretávať kvôli protipandemickým opatreniam. Gymnazisti absolvovali stužkovú. Z jej programu nám zaspievali pesničku od Eda Sheerana. My sme sa pochválili našimi výletmi do Lednice a Martina. No a potom sme sa rozprávali o všetkom možnom.

Naše príjemné stretnutie sme zakončili krátkou prechádzkou po Medickej záhrade a znova sme nastúpili na trolejbus, ktorý nás zaviezol späť do Rosy. Toto stretnutie sa nám veľmi páčilo a budeme naň mať pekné spomienky, ktoré nám istotne vydržia do nášho ďalšieho stretnutia.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 6.10.2021
Jesenné hody

Horúce letné dni sa pominuli a preto sa zamestnanci REHA úseku rozhodli využiť posledné teplé dni a dopriať našim klientom plné a spokojné brušká. Podávalo sa všetko možné od čerstvej zeleniny, grilovaného syra až po sťavnaté hamburgre. Ochutnávku rôznych chuťoviek sme ukončili malým zmrzlinovým dezertom, takže každý si prišiel na svoje.

Zúčastniť sa tohto gurmánskeho zážitku odporúčame všetkým, ktorým sa to tento rok nepodarilo.

S pozdravom kolektív rehabilitácie.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 6.10.2021
Múzeum slovenskej dediny

Dňa 23.09.2021 sme navštívili Múzeum slovenskej dediny v Martine, ktoré zahŕňa najväčšiu národopisnú expozíciu v prírode na Slovensku.

V areáli múzea v prírode – skanzenu sú zhromaždené drevenice z Oravy, Liptova a Kysúc – Podjavorníkov. Mohli sme spoznať stavby, spôsob bývania a života obyvateľov v období druhej polovice 19. a prvej polovice 20. storočia.

My sme si prezreli drevenicu v ktorej bola škola, tkáčska, klobučnícka dielňa, vozovňa, obchod so zmiešaným tovarom. Mali sme možnosť prezrieť si zachovaný drevený kostolík so soškami svätých a dekoratívnou výmaľbou. V kostolíku sa nachádzal veľký rapkáč, ktorý sa používal na zvolávanie veriacich v období Veľkej noci. Pozreli sme si hospodársky dvor, kde aj v súčasnosti zamestnanci skanzenu chovajú domáce zvieratká – sliepky, zajace. V areáli skanzenu sa voľne pásli kozičky, ktoré sme mohli pohladkať.

Našou exkurziou nás sprevádzala pani sprievodkyňa, ktorá nám porozprávala o histórii prírodného múzea, o jeho zameraní, o jednotlivých stavbách, dielňach a hospodárskych dvoroch. Rada nám tiež odpovedala na naše zvedavé otázky.

Našu exkurziu sme ukončili v drevenici, v ktorej bol väznený Jakubko z filmovej rozprávky Perinbaba.

Po veľmi chutnom obede v meste Martin sme sa na spiatočnej ceste zastavili na hrade Beckov. Hrad Beckov je postavený nad obcou Beckov na mohutnom vápencovo - dolomitovom brale. My sme si prezreli prístupné zrekonštruované miestnosti a hradnú kaplnku so sochou blahoslavenej Panny Márie.

Výlet v príjemnom jesennom počasí sa nám veľmi páčil a budeme naň mať veľmi pekné spomienky.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 26.8.2021
Ocenenia v sociálnej oblasti

 Bratislavská župa už po siedmykrát oceňovala tých, ktorý prispeli k zvýšeniu kvality sociálnych služieb v zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK.

Z nášho zariadenia si dňa 19.08.2021 slávnostne prevzali ocenenie z rúk župana Juraja Drobu a riaditeľky odboru sociálnych vecí Marici Šikovej v kategórii zamestnanec zariadenia sociálnych služieb naše kolegyne, 

Oľga Čermáková, Zdenka Gaálová a Dana Šimková

Ocenenie je poďakovaním za ich dlhoročnú svedomitú prácu, za ľudský prístup, každodenné pracovné ale aj osobné nasadenie a za ochotu pomáhať iným.

 Srdečne blahoželáme!

 
>>> viac

udialo sa u nás | 21.2.2022
Lednice na Morave nás stále lákajú

Aj napriek obmedzeniam, ktoré nám prináša ochorenie COVID – 19, je tu obdobie výletov. Z dostupných možností nás stále veľmi lákajú Lednice na Morave a ich historický zámok s anglickým parkom.

Táto voľba bola spontánna. Ale tento výlet sme mohli, na 30.06. 2021, naplánovať aj vďaka podpore Mestskej časti Bratislava – Karlova Ves, ktorá nám to umožnila formou projektu.

Po príjazde do Ledníc na Morave sme si mohli prezrieť okruh reprezentačných miestností v štátnom zámku Lednice. Prehliadka začala vo vstupnej hale s točitým dreveným schodiskom, ktoré bolo vyrezané z jedného kusu dreva. Ďalej to boli miestnosti s reprezentačným nábytkom, maľbami nad portálmi dverí a dobovými doplnkami. Ako sú parožie a rôzne trofeje na stenách, maľby a porcelán v jedálni. Vrátili sme sa v čase na začiatok 20. storočia, kedy tu naposledy prebývali Lichtenštajnovci.

Náš výlet pokračoval plavbou lodičkou po umelom vodnom kanáli v anglickom parku. Lodičkou sme sa dostali až k minaretu, ktorý sa týči v priehľade stromov na vzdialenom konci parku.

Naspäť k autobusu sme sa vrátili prechádzkou cez park. V reštaurácii sme si pochutili na veľmi chutnom obede. Ešte nákup suvenírov a magnetiek. A vydali sme sa na spiatočnú cestu. Počasie nám prialo a aj preto sa nám výlet veľmi páčil. Ďakujeme Mestskej časti Bratislava – Karlova Ves, ktorá nám umožnila tento pekný výlet zorganizovať. Tešíme sa na ďalšie naše výlety.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 21.6.2021
Naše mesto je späť

Po ročnej pauze sme aj tento rok mohli v našom zariadení privítať dobrovoľníkov, ktorí sa prostredníctvom Nadácie Pontis zapojili do najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva na Slovensku, Naše mesto.  Piatok, 11.06.2021, sme privítali zamestnancov a zamestnankyne z Poisťovne Generali , ktorí nám ochotne pomohli s revitalizáciou vonkajšieho areálu.  Vymaľované lavičky či vonkajšie osvetlenie,  pokosené trávniky a vyčistené chodníky je len pár aktivít, za ktoré sme my a naši klienti dobrovoľníkom nesmierne  vďační.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 21.6.2021
Pekný výlet do ZOO Bratislava

            Dňa 10.06.2021 sme sa rozhodli, že po čase dodržiavania pandemických opatrení navštívime našu starú dobre známu Zoologickú záhradu Bratislava.

            Naše vzrušenie sa stupňovalo. Mohli sme znova opustiť areál nášho ZSS ROSA. Po prejdení cesty po chodníku k ZOO a zakúpení vstupeniek sme vošli do jej areálu. Hneď na začiatku prehliadkovej trasy nás vítal medveď, ktorý sedel pri pletive svojho výbehu.

            Rozdelili sme sa do skupiniek a rozišli sa pozdraviť zvieratká. Prehliadka nás veľmi tešila a napĺňala. No zažili sme menšie – väčšie sklamanie. Dinopark je uzavretý a možno už nebude v prevádzke. Ešte pozdrav plameniakom a stretli sme sa pri bufete, kde sme si dali kofolu, takú osviežujúcu v horúcom júnovom počasí.

            Na spiatočnú cestu sme sa vybrali unavení, ale veľmi spokojní a povzbudení, že naše výlety a akcie môžu pokračovať.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 21.6.2021
Disco, disco, disco...

Začína leto...

A postupne sa uvoľňujú opatrenia, ktoré nás chránili, ale tiež udržiavali na našich oddeleniach. A práve 08.06.2021 nám aj počasie umožnilo vyjsť do nášho rozkvitnutého areálu a zúčastniť sa našej prvej diskotéky po dlhom čase.

Mgr. Tomáš Kollár rozložil aparatúru a pozval nás do tanca, aby sme tancom oslávili aj Medzinárodný deň detí. Zneli nové pesničky, ale aj staré známe hity od Abby, Boney – M, Elánu.

Spoločne sme to roztočili. Samozrejme boli aj hudobné priania, ktoré sme venovali našim kamarátom a láskam a p. Tomáš nám zakaždým ochotne vyhovel. Po tanci sme sa občerstvili chutným čajom a perníčkami. Zlatým klincom bol spoločný vláčik na pesničku „Jede, jede mašinka...“.

Ešte posledné hudobné priania a s poďakovaním p. Tomášovi sme našu prvú diskotéku po dlhom čase ukončili. Boli sme veľmi radi, že sme si mohli zatancovať vonku spolu s našimi kamarátmi.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 25.3.2021
Maľovaný obraz pre Cambridge

Začiatok roka v našom zariadení sa niesol v znamení plnenia snov. Naši klienti si vďaka priateľom z Cambridgu splnili svoje tajné priania a dostali darčeky, po ktorých túžili. Radosť bola obrovská a nás mrzelo, že sme sa s týmto šťastím nevedeli podeliť aj naživo. Snažili sme sa vymyslieť spôsob, ako preniesť aspoň trochu radosti z ROSY priamo do Cambridgu. 

A preto sme vytvorili ručne maľovaný obraz doplnený fotkami klientov, ktoré zachytávali ich radosť pri otváraní darčekov. Okrem toho, sme každému žiakovi, študentovi, učiteľovi, ale aj všetkým ostatným, ktorí sa do projektu zapojili urobili ručne zdobený medovník v tvare srdca. S krátkym, no o to výstižnejším odkazom: Ďakujeme.

Aj týmto spôsobom sme chceli vyjadriť ako veľmi sme vďační, za ochotu a obrovské odhodlanie pri realizácií projektu, vďaka ktorému sa nám podarilo vyčarovať toľko úsmevov! 

 
>>> viac

udialo sa u nás | 8.3.2021
Veľká vďaka Cambridge!

Uplynulý rok 2020 bol azda najnáročnejším rokom pre každého jedného z nás. V období, kedy sme si od svojich priateľov a známych museli držať odstup,  podarilo sa nám, naopak jedného nového priateľa získať. Ešte koncom minulého roku sme nadviazali spoluprácu s Cambridge International School v Bratislave, ktorá si v jeho závere pripravila pre našich klientov obrovské prekvapenie.

Koniec roka tradične patrí jednému z najkrajších a najočakávanejších sviatkov. Tieto Vianoce sa Cambridge zahral na Ježiška a rozhodol sa splniť najtajnejšie priania našich klientov. A veru mu to aj vyšlo! Zapojili sa všetci - žiaci, študenti, rodičia, ale aj učitelia, či zamestnanci školy. Každý jeden klient nášho zariadenia si našiel pod stromčekom to, čo si najviac prial. Obrovská radosť a šťastie sa len ťažko dajú opísať slovami.

Milí priatelia z CIS, aj touto cestou by sme sa Vám chceli poďakovať za neuveriteľnú dávku ľudskosti a veľkorysosti, ktorú ste aj napriek ťažkým časom prejavili a rovnako aj  za radosť, ktorú sme mohli spoločne vďaka Vám prežiť.

 

Takže ešte raz,  ĎAKUJEME Cambridge a čoskoro sa vidíme!!

 
>>> viac